بررسی تطبیقی رمان ملکوت و مورد عجیب دکتر جکیل و آقای هاید از دیدگاه مکتب گوتیک - فرشته ملکی; علیرضا شوهانی; علیرضا اسدی (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
در دنیای داستان‌نویسی، گوتیک گونه‌ای داستانی است که مرزهای میان واقعیت، توهم و جنون را مطرح می‌کند. بازی واقعیت و توهم با بهره‌گیری از مفهوم مرموز، خواننده را دچار دلهره‌ای درک‌ناپذیر می‌کند و به‌ویژه از موارد وهم و ترس‌های کلی دربارة مرگ بهره می‌برد. این‌گونه داستان‌ها بیشتر در فضایی رنجور و بیمارگونه رخ می‌دهند. یکی از آثار مهمی که در سدة نوزدهم در این سبک نوشته شد، رمان دکتر جکیل و آقای هاید نوشته رابرت لوئی استیونسون بود. این سبک در عرصة رمان‌نویسی ایران نیز راه یافت و ازجمله آثاری که مهم‌ترین شاخصه‌های این مکتب را داراست، رمان ملکوت است که ازلحاظ مضمون و شاخصه‌های مکتب گوتیک قابلیت انطباق با رمان دکتر جکیل را دارد. درماندگی و دوگانگی شخصیت‌ها، مسخ‌شدن، کشمکش و ستیز شخصیت‌ها با دنیای درونی و بیرونی، حضور ارواح، مکان‌های مخوف، مرگ، جنون، قتل‌های رعب‌انگیز، حوادث عجیب، ترسناک و غیرمعقول، هراس و ... از ویژگی‌های گوتیکی این آثار هستند.