COVID-19, uwięzienie i dylemat praw człowieka. Równoważenie zdrowia publicznego i ochrony indywidualnej - Tomasz Chwastek; Zbigniew Kulesz (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Niniejszy artykuł ma na celu przeanalizowanie związku między pandemią COVID-19, wyzwaniami stojącymi przed osadzonymi w zakładzie karnym oraz wymaganiami  dotyczącymi ochrony praw człowieka w systemach penitencjarnych. Zagłębia się w etyczne i praktyczne implikacje wdrażania środków mających na celu ochronę zdrowia publicznego przy jednoczesnym przestrzeganiu podstawowych praw więźniów. Niniejszy artykuł stara się rzucić światło na pilną potrzebę dyskursu akademickiego, który kładzie nacisk na innowacyjne podejścia do tych złożonych kwestii.