Çocukların Bakış Açısıyla Erkek ve Kadın Okul Öncesi Öğretmenleri - Güven Kızılkaya; Muhammet Dereli; Ramazan Sak; Yakup Yılmaz (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Türkiye’de ve dünyada okul öncesi öğretmenlerinin büyük çoğunluğunu kadın öğretmenler oluşturmaktadır. Ancak kadınlarin baskın olduğu bu alanda erkek öğretmenlerin sayısında son yıllarda bir artış gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı, erkek ve kadın okul öncesi öğretmenlerinden eğitim alan çocukların öğretmenlerine ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. İki erkek okul öncesi öğretmeninden eğitim alan 21 çocuk ve iki kadın okul öncesi öğretmeninden eğitim alan 24 çocuk olmak üzere toplamda 45 çocuk bu çalışmanın katilimcilarini oluşturmuştur. Temel nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılmıştır. Veri analizi sonucunda dört ana tema belirlenmiştir: (1) Öğretmenin cinsiyetine ilişkin farkındalık, (2) Çocukların öğretmen tercihleri, (3) Öğretmene karşı beslenen duygular, (4) Öğretmen ve aile ilişkileri. Çalışmanın bulguları, çocukların, erkek okul öncesi öğretmenlerinin cinsiyetleri ile ilgili bir farkındalıklarının olduğunu göstermektedir. Ayrıca erkek öğretmenlerin öğrencilerinde korku ve tehdit çağrışımı yapmalarına rağmen, çocuklar tarafından benimsendikleri ve bu öğretmenlerin çocukların aileleri ile de iyi ilişkiler geliştirdikleri ifade edilmiştir. Buna ilaveten hem erkek hem de kadın öğretmenlerden eğitim alan çocukların, çoğunlukla kendi öğretmenlerini benimsedikleri görülürken, çocuklar öğretmenleri ile ilgili en sevdikleri yön olarak etkinlik yaptırmalarını dile getirmişlerdir.