Conservació i socialització del patrimoni industrial al Berguedà - Violant Bonet Calveras (Treballs d'Arqueologia)
La mineria i la indústria tèxtil van ser les principals fonts econòmiques que van existir a la societat berguedana durant el segle XIX i les primeres dècades del segle XX. Aquestes activitats, que es van desenvolupar a les zones de muntanya amb presència de carbó mineral i al llarg del curs del riu Llobregat, ens van deixar un important llegat en forma de colònies industrials, restes arqueològiques, maquinària, ferrocarrils, utensilis, aparells i eines que englobem dintre del que coneixem com a patrimoni industrial. Algunes institucions com ara el MNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica), a través del seu sistema territorial, s’encarrega de salvaguardar aquest patrimoni conservat en alguns museus comarcals. Amb la col·laboració dels ajuntaments corresponents, al llarg dels últims anys s’han dut a terme algunes intervencions de conservació-restauració al Berguedà, les quals pretenem divulgar en el present article. És en aquest context en què l’autora, conservadora-restauradora de béns culturals i guia de muntanya, ha pogut dur a terme tasques de conservació preventiva, restauració i manteniment, com també accions de posada en valor d’aquest llegat recent, massa sovint infravalorat.