Osobowe i społeczne aspekty funkcjonowania dzieci i młodzieży w cyberprzestrzeni - Anna Andrzejewska; Józef Bednarek (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Współczesny świat ulega ciągłym przemianom, które wywierają coraz większy wpływ na człowieka w aspekcie osobowym i społecznym. Przestrzeń publiczna nie ogranicza się dziś jedynie do sfery realnej, ale także przenika do świata wirtualnego. Rozwój narzędzi nowych technologii stworzył cyberprzestrzeń, która wpływa coraz częściej na wiele aspektów życia dzieci i młodzieży. Funkcjonują oni w niej  samodzielnie, ale także tworząc wspólnoty, ponieważ w świecie realnym zanikają kontakty międzyludzkie.