Değişik Dönem ve Dozlarda Uygulanan Yaprak Gübresinin Çay Bitkisi Yaprağının Kalite ve Mineral Madde İçerikleri Üzerine Etkisi - Süleyman Taban; Yeşim Okay; Burak Kunter (Journal of Agricultural Sciences)
Tek ba şı na ve NPK ile birlikte farkl ı dönem ve miktarlarda uygulanan yaprak gübresinin çay bitkisi yaprağı n ı n ekstrakt, toplam polifenol, kül, N, P, K, Ca, Na, Fe, Mn, Znve Cu içerikleri üzerine olan etkileri ara şt ı r ı lm ışt ı r. Yaprak gübresi a Nisan ba şı , b I. hasat sonu, c Il. hasat sonu olmak üzere 3 dönemde ve % O, 1.5, ve 3.0 konsantrasyonlarda uygulanm ıştı r. Deneme sonunda, farkl ı dönem ve dozlarda tek ba şı na ve NPK ile birlikte uygulanan yaprak gübresinin çay yaprağı n ı n ekstrakt, toplam polifenol, kül, N, P, K, Ca, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri üzerine olan etkileri önemli bulunmuştur. Kontrolle karşı la ştı rı ld ığı nda, yapra ğı n ekstrakt, toplam polifenol, kül, K, Na, Fe, Mn, Zn ve Cu içerikleri uygulama konuları na bağ l ı olarak art ış ve azal ış lar göstermi ştir. Diğer yandan, hasat dönemlerine ba ğ l ı olarak yapra ğı n ekstrakt, toplam polifenol, kül, N, K, Na, Fe, Mn ve Zn içerikleri azal ı rken, Ca içeri ğ i artm ışt ı r. Genel olarak NPK ile birlikte farkl ı dönem ve dozlarda uygulanan yaprak gübresi yapra ğı n N, K, Fe, Mn ve Zn içerikleri üzerine etkisi daha belirgin olmu ştur.