Trudności osób transpłciowych w zakresie respektowania ich praw - Magdalena Leżucha; Karolina Czerwiec (Społeczeństwo, Edukacja, Język)
Wielu ludzi nie waha się odpowiedzieć na pytanie dotyczące płci ponieważ nie jest ono dla nich trudne, ale dla osób, które identyfikują się jako transpłciowe, to pytanie może wywołać niepokój, strach, frustrację i poczucie dyskryminacji; podobnie jak problemy społeczności transpłciowych związane z dokumentami identyfikacyjnymi i dostępem do usług zdrowotnych, czy prawnych. Dlatego celem niniejszego artykułu jest zwrócenie uwagi na trudności osób transpłciowych w zakresie respektowania ich praw.