Intestinal parasites in a population of stone marten (Martes foina) in central Spain - C. Olmedo; P. Refoyo; D. García; B. Muñoz (Arxius de Miscel-lània Zoològica)
Estudi dels paràsits intestinals en una població de fagines (Martes foina) del centre d’Espanya S’han analitzat 21 mostres coprològiques fresques de fagina (Martes foina) (Erxleben, 1777) recollides al Parc Natural de les Gorges del riu Riaza (Segòvia) que han estat processades mitjançant el mètode de Ritchie modificat com a tècnica de concentració. S’hi han detectat quatre gèneres de coccidis (entre els quals destaquen per l’abundància Isospora i Eimeria), dos de trematodes, tres de cestodes, vuit de nematodes i un d’acantocèfal. Les prevalences de la majoria de paràsits són baixes en tots els gèneres detectats excepte Isospora sp. (Schneider, 1875), Eimeria sp. (Schneider, 1875) i Toxocara sp. (Stiles, 1905), que presenten valors superiors al 20 %. La riquesa de paràsits és inferior a la detectada en altres poblacions i és probable que aquests mustèlids actuïn com a dispersadors dels paràsits atès que l’aspecte extern dels exemplars observats és bo.