Planiranje poslovanja kao funkcija rukovođenja knjižnicom s osvrtom na planiranje upravljanja krizom - Antal Balog (Vjesnik Bibliotekara Hrvatske)
Cilj ovog rada jest objasniti osnovne pojmove planiranja poslovanja kao funkcije rukovođenja, zatim planiranja operativnih i regulacijskih funkcija u knjižnici te pove- zanost misije i vizije s organizacijskim ciljevima i strategijama rada. Nadalje, cilj mu je pridonijeti boljem razumijevanju strateškog plana razvoja knjižnice, njegove uobičajene strukture, potom razradi strateških ciljeva na posebne (ili speciﬁčne) ciljeve i operativne zadaće te ključnih pokazatelja uspješnosti njegove provedbe. Završni dio teksta govo- ri o operativnom ili godišnjem planiranju rada knjižnice uz kratki osvrt o planiranju upravljanja krizom, imajući u vidu aktualne krizne okolnosti, primjerice pandemiju, zemljotrese, poplave i tome slično.