Kültürel-Tarihsel Kuram’a Göre “ – Mış Gibi Oyunlar”: Okul Öncesi Öğretmenlerinin Eğilimlerinin İncelenmesi - Sadiye Keleş; Özlem Yurt; Adalet Kandır (Sakarya University Journal of Education)
Eğitim ortamında hatırlatıcıları, ipuçlarını vedışsal desteği sunan birçok bağlamsal faktör bulunmaktadır. Hiç kuşkusuz bubağlamsal faktörlerin başında öğretmenler, çocuklar ve fiziksel çevregelmektedir. Bu açıdan önemli bir bağlamsal aktör olan öğretmenlerin,çocukların -mış gibi oyunları sırasındaki konuşmalarının, davranışlarının veüstlendikleri rollerin çeşitlilik gösterdiği bazı araştırmalarlakanıtlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, okul öncesi dönemçocuklarının –mış gibi oyunları sırasında öğretmen davranışlarınınincelenmesidir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desençerçevesinde kurgulanmıştır. Çalışma grubu ise maksimum çeşitlilik örneklemesitemelinde oluşturulmuştur. Bu doğrultuda meslek yılları ve görev yerleriçeşitlilik gösteren gönüllü 20 okul öncesi öğretmeni çalışmaya dahil olmuştur.Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuş 9 adethipotetik senaryo kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi vefrekans analizi kullanılmıştır. Araştırmada okul öncesi öğretmenlerininçoğunluğunun –mış gibi oyunlardaki imgesel durumlara ve dolaylı kurallarailişkin durumlarda oyunu sürdürme yaklaşımı sergiledikleri; rol almaya ilişkindurumlarda ise oyuna müdahele yaklaşımı sergiledikleri tespit edilmiştir. Eldeedilen bulgular, cinsiyet ikilileri ve öğretmenlerin oyun felsefesigeliştirmeleri temelinde tartışılmıştır.