Împrumuturile şi garanţiile statului în contextul politicii în domeniul concurenţei în Republica Moldova şi Uniunea Europeană - Ion RĂILEANU (Revista Naţională de Drept)
Obiectul de cercetare al prezentului articol îl constituie analiza împrumuturilor şi garanțiilor de stat prin prisma actelor normative şi practicii din domeniul concurenței în Republica Moldova şi la nivel comunitar european. În pofida faptului că intervențiile statului cu împrumuturi şi garanţii de stat sunt cunoscute în practică ca fiind o modalitate de încurajare a economiei, acordarea de împrumuturi şi garanţii de stat poate avea şi efecte negative asupra mediului concurenţial normal. Iată de ce tendinţele actuale ale practicii din domeniul acordării împrumuturilor şi garanţiilor de stat în Republica Moldova, cât şi la nivel comunitar, este de a reduce ponderea ajutoarelor de stat în PIB.