Jernverk som håndverksmessige, naturvitenskapelige og kulturelle kunnskapssteder: Eksempelet Båseland og Næs 1665–1884 - Frank Meyer (Heimen)
I tidlig moderne tid fantes det et nettverk av private kunnskapssteder i Norge som utviklet, vedlikeholdt og formidlet kulturell, naturvitenskapelig og håndverksmessig kunnskap og kompetanse. Nettverket og dets knutepunkter har i liten gard vært gjenstand for historisk forskning. I denne artikkelen beskriver jeg Båseland eller Næs jernverk som et kunnskapssted i Christian Jacobs forstand, det vil si et sted for kulturell, naturvitenskapelig og håndverksmessig kompetanse. Først beskriver og analyserer jeg jernverket som kunnskapssted fra 1665 til 1800. Hvor kom kunnskapen til å drive jernverk fra? Hvilke typer kompetanse fantes på ulike nivåer, og hvordan fungerte samspillet mellom den kulturelle, den naturvitenskapelige og den håndverksmessig kunnskapen? Deretter oppsummerer jeg det vi vet om kunnskapsstedet Næs i tida etter 1799, da Jacob Aall overtok verket.