Geocrítica i maternitat: arquitectura distòpica en Mater (2022) i The Pod Generation (2023) - Diana Nastasescu (Anuari d’Arquitectura i Societat)
A partir de Mater (2022) i The Pod Generation (2023), el present article explora els espais arquitectònics de la maternitat en futurs distòpics. Utilitzant la metodologia geocrítica de Bertrand Westphal, s’analitzen les tensions entre la modernització tecnològica i la connexió amb la natura. En ambdues obres la maternitat és externalitzada, desvinculada del cos de les dones, en altres paraules, desmaterialitzada. Aquestes narracions de ciència-ficció condemnen les dinàmiques socials i arquitectòniques que prioritzen l’eficiència i el control per sobre de la humanitat i la sostenibilitat, i conviden a la reconsideració de la relació amb l’espai, la tecnologia i la natura.