تأثیر تورم بر بهره‌وری بخش کشاورزی در نیجریه: تحلیل پیامدهای سیاستی با تمرکز بر حذف یارانه در سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲م - سامسون جی. سیمون; دورکاس موناجی (مطالعات کشورها)
در این مطالعه، تأثیر تورم بر بهره‌وری بخش کشاورزی در نیجریه بررسی شده است. هدف اصلی پژوهش، تعیین آن بود که آیا تورم بر بهره‌وری کشاورزی، که با تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی (AGDP) سنجیده می‌شود، تأثیرگذار است؟ همچنین، تحلیل چگونگی تأثیر سیاست‌ها/ برنامه‌های مداخله‌ای دولت، به‌ویژه حذف یارانه در سال‌های ۲۰۱۲، ۲۰۱۶ و ۲۰۲۰م بر اقتصاد بررسی شده است. داده‌های سری زمانی فصلی به‌کاررفته در این پژوهش، بازة زمانی یازده‌ساله (۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲م)، یعنی 44 فصل، را پوشش می‌دهد. متغیرهای مستقل عبارت بود از نرخ تورم، وام‌های تضمینی اعطاشده از طرح صندوق اعتباری کشاورزی (ACGSF)، نرخ ارز، و وام‌های بانک‌های سپرده‌پذیر به بخش کشاورزی. تولید ناخالص داخلی کشاورزی (AGDP) به‌عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. مدل‌های اقتصادسنجی استفاده‌شده در این پژوهش عبارت بود از مدل خودرگرسیونی با وقفه‌های توزیعی (ARDL) و مدل علیت گرنجر. برپایة نتایج ضریب کوتاه‌مدت و بلندمدت و سازوکار تصحیح خطا (ECM) این نتیجه حاصل شد که تورم در کوتاه‌مدت اثر همگرا دارد، چراکه  ECMبه‌لحاظ آماری معنادار و منفی بود. همچنین، تورم، وام‌های طرح صندوق اعتباری کشاورزی (ACGSF) و بانک‌های سپرده‌پذیر (DMB) تأثیری مثبت بر بهره‌وری کشاورزی داشته‌ است. نتایج آزمون علیت گرنجر نیز رابطه‌ای یک‌سویه را میان تولید ناخالص داخلی کشاورزی و نرخ تورم نشان داد. بر این اساس، توصیه می‌شود که دولت و نهادهای سیاستگذار پولی، ثبات در فضای کسب‌وکار نیجریه را تقویت کنند، چراکه پیامدهای سیاستی نظیر حذف یارانه، بر متغیرهای کلان اقتصادی تأثیر قابل‌توجهی دارد که به‌نوبة خود، بر بخش واقعی اقتصاد، ازجمله کشاورزی، اثرگذار است. همچنین، تسهیل دسترسی کشاورزان، به‌ویژه در مناطق روستایی، به فرصت‌های اعتباری، و اطمینان از اجرای مؤثر طرح‌ها و برنامه‌های کشاورزی دولتی برای گروه‌های هدف، از دیگر پیشنهادهای کلیدی این پژوهش است.