Bor oksit tozunun fren balatalarının tribolojik özelliklerine etkisi - Sıtkı Akıncıoğlu; Hasan Öktem; İlyas Uygur; Gülşah Akıncıoğlu (Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, Renault Cliootomobilin fren balatası, bor oksit tozu katkısı ile sıcak presleme yöntemiyleüretilerek, bor oksit tozunun balatanın tribolojik özellikleri üzerine etkisideneysel olarak araştırılmıştır. Son yıllarda çevre dostu malzemelerinkullanılmasının önem kazanmasından dolayı fren balatasının içeriğinde bor oksitkullanılmıştır. Ayrıca bu malzemenin seçilmesinde ülke ekonomisine faydasağlamakta amaçlanmıştır. Karşılaştırma yapmak için ticari Clio balatasıkullanılmıştır. Balata numunelerinin aşınma sürtünme deneyleri Chase tipicihazda yapılmıştır. Bor oksit katkısının fren balatasının aşınma sürtünmeperformansına etkisi ticari fren balatasının sonuçlarıyla kıyaslanarakincelenmiştir. Sonuçta bor oksit katkısının sürtünme katsayısına olumlu etkiyaptığı gözlenmiştir.