Політико-правові аспекти регулювання прав націо- нальних та етнічних меншин у Республіці Польща - Natalia Szypka (Facta Simonidis)
W pracy poddano analizie cechy prawodawstwa Rzeczypospolitej Polskiej odnoszące się do ochrony praw mniejszości narodowych i etnicznych, jak również osób używających języka regionalnego. Zwrócono szczególną uwagę na aspekty dotyczące opracowania i wprowadzenia w życie ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym. Pokazano, iż ustawodawstwo polskie odpowiada w pełni powszechnie przyjętym normom europejskim dotyczącym ochrony praw mniejszości. Wyszczególniono problematyczne punkty w prawodawstwie, jakie wpływają negatywnie na działalność społeczno-polityczną mniejszości narodowych i etnicznych w Polsce.