ProfileSEEKER — system informatyczny wczesnego ostrzegania małych i średnich przedsiębiorstw przed bankructwem - Andrzej Burda; Paweł Cudek; Zdzisław Hippe (Barometr Regionalny)
W artykule przedstawiono budowę systemu informatycznego ProfileSEEKER do wczesnego ostrzegania małych i średnich przedsiębiorstw przed bankructwem. Opracowany system stanowi zespół pięciu klasyfikatorów, wykorzystujących różnorodne topologie sztucznych sieci neuronowych oraz sieć przekonań Bayesa, wspomagany metodami nadzorowanego uczenia maszynowego. Sprawność systemu oceniono stosując nową metodę walidacji, nazwaną metodą walidacji kolejkowej.