Çin’in Hızlı Bir Ekonomik Gelişim Alanı Olan Guangdong’da Arazi Kullanımı/Arazi Örtüsü Değişimleri ve Sosyo-Ekonomik Etkileri - Lili Lıa; Yunpeng Wang (Journal of Agricultural Sciences)
Çin’in ekonomik gelişim ve kentleşme bakımından öncü bölgelerinden Guangdong’da, ekonomik gelişim ve nüfus artışına bağlı olarak arazi kullanım/arazi örtüsü hızla değişmektedir. Bölgede alan kullanım tiplerini ve arazi değişimlerini tespit edebilmek için 500 metre çözünürlükte Orta Çözünürlüklü Spektroradyometre Görüntüleme Sistemi MODIS L1B görüntüleri üzerinden destek vektör makineleri SVM algoritması kullanılarak 2001-2010 yıllarına ait alan kullanım haritaları elde edilmiştir. Harita analizleri sonucunda 2001-2010 yılları arasında kentsel alanların 4186 km2 ve meyveliklerin 3615.5 km2 artış gösterdiği, tarım alanlarının % 11.46 oranından% 10.14’e gerilediği görülmüştür. Bölgede hızlı kentleşmeye bağlı olarak tarım arazilerinin azaldığı belirlenmiştir. Boş arazilerin kentsel alana dönüşmesi yanında tarım alanları ile boş alanların yer değiştirmesi bölgede en çok görülen değişimlerdir. Bu değişimler özellikle 2007 ve 2010 yılları arasında % 5.13 ve % -19.33 değişim oranlarında görülmüştür. Bölgede alan kullanım değişimlerini etkileyen çeşitli sosyo-ekonomik faktörler belirlenmiştir. Gayrisafi yurtiçi hasıla ve sabit gelirin değişimi, perakende malların tüketimi ile çağdaş servis endüstrilerinin artışı ve yaygınlaşması sonucunda oluşan göçlerle endüstriyel yapı yaygınlaşmış; dolayısıyla kentler hızla büyüyerek tarım arazileri yok edilmiştir