Ekteskapets fenomenologi: Historie, sympati og moral i George Eliots Middlemarch - Tone Selboe (Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift)
Sammendrag Denne artikkelen drøfter hvordan George Eliot i romanen Middlemarch gir en analyse av ekteskapet som fenomen, forbundet med både individuelle tilbøyeligheter og sosiale situasjoner. Artikkelen ser romanens utforsking av sympati som avgjørende for leserens forståelse av personene og spenningen mellom dem. Artikkelen tar utgangspunkt i forholdet mellom Dorothea Brooke og Edward Casaubon, men også andre parkonstellasjoner diskuteres. En særlig plass får Dorotheas valg og hvilken betydning de får for forståelsen av så vel romanen som av Dorothea som romanens hovedperson. Artikkelen argumenterer for at romanen forsvarer Dorothea som en hverdagslivets «heltinne».