Зарубіжний досвід організації та забезпечення здійснення громадського контролю за діяльністю митних органів: адміністративно-правовий аспект - E. A. Shevchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
За результатами дослідження зарубіжного досвіду організації та забезпечення здійснення громадського контролю за діяльністю митних органів установлено, що за законодавством деяких розвинених зарубіжних держав (зокрема, Канади, Нідерландів, Сполученого Королівства) консультативно-дорадчі органи при митній службі мають: 1) очолюватись посадовою особою з числа керівного складу митної служби; 2) бути репрезентативними; 3) мають включати у своєму складі лише тих представників категорій учасників митних відносин та інших заінтересованих осіб, які відповідають вимогам щодо належного рівня кваліфікації та професійного досвіду; 4) бути постійним майданчиком обміну інформацією, зауваженнями та пропозиціями із підприємствами та фізичними особами щодо діяльності митних органів за її основними напрямами як на стадії розробки, так й на стадії реалізації нормативно-правових актів та адміністративних актів для відшукання шляхів гармонійного поєднання цілей та принципів державної митної політики із комерційними інтересами суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності.