تحلیل وضعیت فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه - نادر نادری; مژگان خوش مرام; نعمت اله شیری; شهناز فتاحی (مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی)
از آنجایی‌که فرهنگ کارآفرینی نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری و افزایش اشتغال‌زایی دارد، توجه بسیاری از پژوهشگران و سیاست‌مداران را در جوامع مختلف به خود جلب کرده است. این در حالی است که مفهوم‌سازی و تحلیل فرهنگ کارآفرینی در ادبیات موجود کارآفرینی بسیار محدود می‌باشد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تحلیل وضعیت فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه انجام شد. جامعۀ آماری پژوهش شامل تمام شهروندان فعال (15 تا 65 سال) شهر کرمانشاه بودند که با استفاده از جدول نمونه‌گیری کرجسی و مورگان (1970) تعداد 400 نفر از آن‌ها به روش نمونه‌گیری چندمرحله‌ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی پژوهش در این مطالعه پرسشنامه‌ای بود که روایی آن توسط جمعی از متخصصان کارآفرینی و مدیریت دانشگاه رازی و پایایی آن با محاسبۀ ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تأیید شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخۀ 23 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه در سطح متوسط بود. یافته‌های مقایسه میانگین‌ها از تفاوت معنادار بین میانگین نمرۀ فرهنگ کارآفرینی پاسخگویان بر اساس متغیرهای محل تولد (روستا- شهر)، داشتن الگوی نقش (بله- خیر) و وضعیت اشتغال (غیرخوداشتغال/ کارآفرین- خواشتغال/ کارآفرین) حکایت داشت. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که متغیرهای سن رابطۀ منفی و سطح تحصیلات رابطۀ مثبت و معناداری با فرهنگ کارآفرینی در شهرستان کرمانشاه داشتند. یافته‌های این مطالعه دستاوردهای مناسبی برای کمک به سیاست-گذاران، برنامه‌ریزان و مدیران ادارۀ فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمانشاه به منظور توسعۀ فرهنگ کارآفرینی در این استان به همراه دارد.