Üniversite Mezunlarının Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi - Necla Tektaş (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Üniversite eğitimi, çeşitli sektörlerde işgörecek elemanlarıtemel eğitimden geçirerek işdünyasına hazırlamaktır. Üniversite dönemi olarak adlandırılan bu zaman parçasıise gençlerin yaşamlarının karar verme ile ilgili en önemli paya sahip olan bölümüdür. Üniversiteden mezun olmalarıile birlikte gelecekleri ile ilgili verecekleri kararlar; işseçimi, gerçek hayattaki rolünü almasına yönelik planları, yapmışolduğu arkadaşlıklar, işbulamama korkusu ve çeşitli sorumluluklar kişide kaygıyaratıcıetmenlerden bazılarıolarak görülebilmektedir. Kaynağıbelli olmayan korkular olarak ifade edilen kaygı; bireyin sosyal hayattaki ilişkilerini, etkinliklerini, öğrenimini, kısacasıgünlük yaşantısınıetkileyen ve çoğu kez bireyde tedirginliğe neden olan bir duygudur. Bu çalışmada, Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü mezunlarının kaygıdüzeylerini ve bu kaygıdüzeylerini etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın anakütlesini Marmara Üniversitesi’nde 2012-2013 döneminde ve öncesinde ön lisans seviyesinde mezun olan üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem çerçevesini ise Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunun Makine ve Metal Teknolojileri Bölümünden mezun olan öğrenciler oluşturmaktadır. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme kullanılmıştır. Anket formu mezunlara bitirme projesi kapsamında internet üzerinden uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan anket formu iki kısımdan oluşmaktadır. Anket formunun birinci kısmında ankete katılan öğrencilerin kişisel özellikleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. İkinci kısmında ise Durumluk ve Sürekli KaygıÖlçegi kullanılmıstır. Ankete katılanların durumluk kaygıgenel puan ortalaması53,64 standart sapması13,17 olarak bulunmustur. Katılımcıların sürekli kaygı genel puan ortalaması47,27, standart sapması7,9 olarak bulunmustur. Araştırma verileri, bilgisayarda SPSS 17.0 The Statistical Program for Social Sicence programında değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, frekans dağılımları, korelasyon analizi, bağımsız gruplarda t-testi ve Varyans Analizi kullanılmıştır. Veriler değerlendirilirken “Kolmogorov SmirnovTesti” ile normal dağılıma uygunluğu araştırılmışve durumluk ve sürekli kaygıölçeklerinden elde edilen verilerin normal dağılıma uyduğu p>0,05 gözlemlenmiştir. Durumluk-Sürekli Kaygıdeğişkenleri arasındaki ilişki analizinde; eğer varsa ilişkinin şiddeti ve yönü Pearson Korelasyonu ile elde edilmiştir. İki grup arasındaki farklarıincelemek için t testi bağımsız gruplarda t-testi uygulanmıştır. Uygulanan bağımsız gruplarda t-testi, t testinde varyansların eşit olup olmadığınıbelirlemek için Levene testi kullanılmıştır. İkiden fazla grubu karşılaştırmak için Varyans Analizi one-way Anova uygulanmıştır. Durumluk-sürekli kaygıarasındaki ilişkiyi saptamak için gerçekleştirilen korelasyon analizi sonuçlarına sürekli kaygıile durumluk kaygıarasında anlamlıpozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Mezun katılımcıların kaygıdüzeylerinin cinsiyet, mezun olunan yıl, lisans tamamlama, işbulma süresi, mezun olunan bölümle ilgili çalışma ve şu anda çalıştıklarıişten memnuniyet durumlarıdeğişkenlerine gore farklılaşıp farklılaşmadığınıaraştırdığımızda aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlıbulunmamıştır. Üniversitelerde okuyan öğrencilerle ilgili durumluk-sürekli kaygıçalışmalarıbulunmasına rağmen mezunlar için bu konuda yeterince bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle; yapılan bu araştırma Meslek Yüksekokullarından mezunlar için yapılan ilk çalışmalardandır.