TÜRKİYE UNESCO GEÇİCİ LİSTESİNDEKİ MİRASLARIN BELEDİYE STRATEJİK PLANLARINDA YERİ - Hicran Hanım Halaç; Büşra Saatci İzci; Hilal Dağlı; Merve Gülşen (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Türkiye kültürel mirası açısından zengin bir ülkedir. Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde 18, geçici listesinde 83 tane miras bulunmaktadır. Bu evrensel değerlere sahip olmak aynı zamanda herkes adına koruma sorumluluğunu da üstlenmektir. Kültürel miraslarımızın korunması ve evrensel boyutta tanıtılması gerekmektedir. Mirasa dair farkındalık kullanıcılar, ziyaretçiler ve yerel yönetimlerden başlayarak en üst düzeye kadar herkes tarafından oluşturulmalıdır. Bu da miras yönetim planlamalarının yapılmasıyla mümkündür. Bu çalışmada UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan mirasların yönetimlerinden sorumlu belediyelerin, UNESCO ve kültürel miras farkındalığının stratejik plan üzerinden değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Geçici listede bulunan 77 miras toplam 104 adet belediyenin sınırları içinde yer almaktadır. Bu miraslara sahip 42 belediyenin stratejik planına ulaşılamamış ve önceki dönemlere ait 8 stratejik plan kapsam dışında tutularak 2020-2024 dönemine ait 54 adet plan çalışma kapsamında incelenmiştir. Amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen stratejik planlar içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Belirlenen dört başlık içinde “kültür”,” tarih”, “UNESCO”, “turizm” ve “koruma” anahtar kelimeleriyle miras adları analiz edilmiştir. İncelenen belediyelerin stratejik planlarında bu miraslara yönelik farkındalığ yeterince olmadığı ve gelecek stratejileri arasında gerekli yeri almadığı tespit edilmiştir.