Bilişim Teknolojisi Öğretmenlerinin Kaynaştırma Öğrencilerine İlişkin Uygulamaları - Fidan Özbey; Funda Erdoğdu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, bilişim teknolojisi öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine yönelik bilişim teknolojisi derslerinde gerçekleştirdikleri öğretimsel uyarlamalara ilişkin yaptıkları çalışmaları belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nitel araştırma olarak desenlenmiş ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile veriler toplanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, bilişim teknolojisi öğretmenlerinin bilişim teknolojisi derslerinde kaynaştırmaperformans düzeylerine uygun amaç seçme; gerektiğinde seviyelerine uygun olarak tekrar öğretim yapma; doğru tepkilerine sözel ya da sosyal pekiştireçler kullanma; becerileri basitleştirme ve alt basamaklara ayırma; çalışmalarını tamamlamaları için ek süre verme gibi uyarlamalar yaptıklarını ortaya koymaktadır. Bunun yanında bilişim teknolojisi öğretmenlerin Bireyselleştiriliş Eğitim Programı (BEP) hazırlamadıkları, kaynaştırma hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları, sınıf mevcutlarının kaynaştırma için elverişli olmadığı bulgularına da ulaşılmıştır. Ayrıca kaynaştırmaya yönelik sorunların çözümüne ilişkin bir dizi öneri de sunulmuştur.