Losy francuskiego Kodeksu handlowego z roku 1807 - Andrzej Całus (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Przedstawiając bardzo skomplikowane losy francuskiego Kodeksu handlowego, zacznę raczej od końca, a nie od początku, ponieważ ukazanie wszystkich szczegółów powstawania kodeksu i roli jaką w tym procesie odegrał Napoleon zmusiłoby mnie do znacznego przekroczenia ram wystąpienia. Napoleon był obecny tylko na 4 sesjach Komisji, która ostatecznie przygotowała jego projekt, głównie dla  zorientowania się nad stanem zaawansowania prac i w celu ich przyspieszania. Zależało mu przede wszystkim na szybkim uregulowaniu kwestii upadłości, ponieważ miał pewne problemy związane z zaopatrzeniem armii. Trudności finansowe w warunkach nadużyć gospodarczych, do których dołączyło się jeszcze bankructwo jednego z banków w Paryżu, zadecydowały o zainteresowaniach Napoleona losami prac nad kodeksem handlowym