Faz Değiştiren Malzeme Olarak Ötektik Su-Tuz Çözeltileri ile Soğutma Sistem Performansının Deneysel İncelenmesi - Elif Yıldız; Özgenur Yayla; Gökçe Güner Karaali; Sibel Sargut; Berçem Kıran Yıldırım; Ebru Mancuhan (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Ev-tipi buzdolapları yaygın kullanılan beyaz eşyalar arasında yer alması ve sürekli çalışmaları sebebiyle yüksek miktarda enerji tüketiminden sorumludurlar. Ev-tipi buzdolabının performansını incelemek için laboratuvar ölçekli bir soğutma sistemi ortalama 4°C sıcaklıkta faz değiştiren malzemesiz (FDM’siz) ve çeşitli FDM’lerle test edilmiştir. FDM olarak ötektik su-tuz çözeltilerinden dipotasyum hidrojenfosfat (K2HPO4) ve sodyum tiyosülfat (Na2S2O3) çözeltileri farklı konsantrasyonlarda sisteme entegre edilmiştir. FDM’siz durumda %18,8 tespit edilen çalışma süresinin FDM olarak, uygun konsantrasyonlarda hazırlanan ötektik su-tuz çözeltileri ile azaldığı ortaya konulmuştur. FDM olarak ağırlıkça (ağ.) %2,0 K2HPO4 çözeltisi ile çalışma süresi (%) minimize edilmiştir. Çalışma süresi ağ. %2,0 K2HPO4 çözeltisi ile %11,1 olarak tespit edilmiştir. FDM’siz durumda sistemin 4 saatlik çalışma süresinde belirlenen toplam enerji tüketimi ağ. %2,0 K2HPO4 çözeltisi ile yaklaşık %46 oranında azaltılmıştır. Elektrik kesintisinin simüle edildiği durumda ise FDM’ler sisteme entegre edildiğinde kabin iç hava sıcaklığının ortam sıcaklığına (16℃) yükselme süresinin uzadığı ve maksimim olduğu durumda bu süresinin FDM’siz duruma göre yaklaşık 5 kat uzadığı belirlenmiştir. Tüm değerlendirmeler uygun FDM’nin ev-tipi buzdolaplarına entegrasyonun enerji tüketiminin azaltılmasında önemli rol oynacağı ortaya konulmuştur. Elektrik kesintisi periyodunda, kabin içindeki ürünlerin uzun süre bozunmadan muhafaza edilmesi FDM’lerin sistemlere entegrasyonunda sağlanacak diğer bir avantaj olacaktır.