İkinci Dünya Savaşı’nda Malta’da Müttefik-Mihver Mücadeleleri Ve Halk Üzerindeki Etkileri - Selma GÖKTÜRK ÇETİNKAYA (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
1814-1964 arasında İngiliz himayesinde olan; Tunus, Libya ve İtalya arasındaki konumu sebebiyle “Akdeniz’in kalbi” olarak bilinen Doğu Akdeniz’deki en önemli Müttefik limanı Malta, stratejik önemi dolayısıyla İkinci Dünya Savaşı sırasında Müttefiklerle Mihverlerin mücadele sahası içinde yer almıştır. Bu bağlamda Haziran 1940’tan Aralık 1942’ye kadar Almanlar ve İtalyanlar havadan ve donanmalarıyla Malta’ya yaklaşık 2000 bomba atmışlardır ki adadaki en ağır bombardıman 1942’de yaşanmıştır. Afrika Cephesindeki Alman güçlerine götürülecek yardımların İngiliz engeline takılmasını önleme amaçlı planlanan Mihverlerin Malta Operasyonu, İngiltere’nin karşılık vermesiyle bastırılabilmiştir. Almanya ve İtalya’nın harekâtı sonrasında Müttefikler de Malta üzerinden Mihverleri bombalamaya başlamıştır. Böylece Akdeniz’in kontrolünü ele geçiren ve Afrika’daki Montgomery-Rommel mücadelesini kazanan taraf Müttefikler olmuş ve Alman ordusu Afrika’dan çekilmiştir.