Гармонізація законодавства України щодо адміністрування митних платежів з правом Європейського Cоюзу - N. I. Atamanchuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Статтю присвячено вивченню особливостей гармонізації законодавства України щодо адміністрування митних платежів з правом Європейського Союзу (далі – ЄС). Установлено, що перед Україною як державою, що уклала з ЄС Угоду про асоціацію, а також отримала статус кандидата на членство в ЄС, стоїть завдання якнайшвидшої гармонізації національного законодавства з правом ЄС. Особливого значення у цьому контексті набувають норми щодо адміністрування митних платежів та приведення їх у відповідність до Митного кодексу ЄС та інших регламентів ЄС. У статті обґрунтовано необхідність подальшого удосконалення податкового та митного законодавства, внесення змін до чинного законодавства України. Здійснено аналіз чинних нормативно-правових актів в митній сфері, а також доктринальних розробок науковців щодо гармонізації законодавства України з правом ЄС. Доведені різні підходи у вирішенні актуальних проблем адміністрування митними платежами в сучасних умовах євроінтеграції. Автором проаналізовано положення Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС, Бюджетної декларації на 2025-2027 роки, Національної стратегії доходів до 2030 року, Довгострокового національного стратегічного плану цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Державної митної служби України, Закону України «Про внесення змін до МК України щодо імплементації деяких положень Митного кодексу Європейського Союзу» № 3926-IX та закріплені ними напрямами гармонізації митного законодавства України до законодавства ЄС. Автором констатовано недостатню практичну реалізацію запроваджених в Україні європейських практик у сфері митного контролю та митних процедур в умовах воєнного стану, незавершеність гармонізації національного законодавства України до митного законодавства ЄС, що уповільнює євроінтеграцію та приєднання до ЄС. У статті розглянуто сучасні проблеми адміністрування митних платежів в Україні та наголошено на необхідності подальшого реформування митного законодавства України в умовах євроінтеграційних процесів, що відбуваються в державі.