طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه آموزشی رعایت موازین اخلاقی پرستاران در بخش‌های مراقبت ویژه - هاجر اسماعیل آبادی; رقیه زردشت; الهه لعل خیرخواه; مژگان انصاری (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
زمینه و هدف: پرستاران به عنوان یکی از ارکان مهم عرصه مراقبت از بیماران، برای ارائه مراقبت‌های جامع، نیازمند رعایت موازین اخلاق پرستاری هستند از این‌رو مطالعه پیش‌رو با هدف طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه آموزشی رعایت موازین اخلاقی پرستاران در بخش‌های مراقبت ویژه انجام گردید. مواد و روشها: مطالعه حاضر، تحقیق نیمه‌تجربی است که 76 پرستار به‌صورت تصادفی (شیر و خط) به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند و برنامه آموزشی طراحی‌شده در قالب سناریوهای بالینی، به‌صورت دوره آموزشی در سامانه آموزش مداوم در اختیار پرستاران گروه مداخله قرار گرفت و مجدد پس از دو ماه پرسش‌نامه و چک‌لیست مشاهده از هر دو گروه، جمع‌آوری گردید و داده‌ها تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها: میانگین و انحراف معیار نمره پرسش‌نامه و چک‌لیست رعایت موازین اخلاقی گروه مداخله قبل از آموزش به‌ترتیب 13/34± 155/47و 17/28± 143/23و بعد از آموزش26 /4 ± 165/62و 10/82± 164/06بود که در گروه مداخله، اختلاف معناداری مشاهده شد (0/001>p. ). در گروه کنترل، اختلاف معناداری بعد از مداخله دیده نشد (0/05<p ) و نمره پرسش‌نامه و چک‌لیست بعد از مداخله (0/001>p ) نشان‌دهنده اثرگذاربودن آموزش بر روی گروه مداخله می‌باشد. نتیجه‌گیری: نتایج نشان دادند طراحی برنامه آموزشی درخصوص میزان رعایت موازین اخلاقی در پرستاران بر اساس نیازسنجی و برگزاری دوره‌های آموزشی به‌صورت آموزش ضمن خدمت، سبب بهبود عملکرد اخلاقی پرستاران گردید.