Bumerang Çalışanlara Yönelik İnsan Kaynakları Yöneticilerinin Algısı - Yasemin Özdemir; Saliha Merve Ardiç (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
Bumerang çalışan kavramı çeşitli sebeplerden dolayı işletmelerinden ayrılma durumunda kalan eski çalışanların genellikle daha iyi şartlar ile birlikte daha yüksek mevkilere sahip olarak eski işletmelerine geri dönmesi olarak tanımlanabilir. İşletmelerin bumerang çalışanları istihdam etmesi, daha az maliyet oluşturmaları, örgüt kültürüne aşina olmaları, işveren imajına sağladıkları katkı gibi sebeplerden dolayı günümüzde giderek yaygınlaşan bir uygulamadır. Bu çalışmada insan kaynakları yöneticilerinin bumerang çalışan istihdamı konusuna ilişkin algılarını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Literatür taraması sonucunda bumerang çalışan kavramı üzerine yapılan çalışmaların sınırlı sayıda olduğu görülmüş ve araştırma keşifsel bir nitelik kazanmıştır. Araştırma 2 aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada mülakat gerçekleştirilen İnsan Kaynakları Yöneticilerine ait demografik bilgiler derlenmiş olup ikinci aşamada ise İK yöneticilerinin bumerang çalışanlara yönelik algısı nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış mülakat yöntemi kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Farklı sektörlerden İK yöneticilerinin, yazılı politikalar doğrultusunda olmasa da bumerang çalışanların istihdamının literatürde de belirtilen birçok faydasını deneyimledikleri ve olumlu yaklaştıkları ancak diğer çalışanlardan ve aday kaynaklarından farklı değerlendirilmemesi gerektiği görüşüne sahip oldukları ortaya konulmuştur.