Performans Değerlendirme İlişkin Öğretmen ve Yönetici Görüşleri - Emine Tangut; Hasan Gündüz (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Betimsel nitelikli bu araştırmada; Balıkesir ilinde görevli ilköğretim müfettişleri, İlköğretim Müfredat Laboratuar Okulları öğretmen ”ve yöneticilerinin performans değerlendirmeye ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Balıkesir ilindeki İlköğretim Müfredat Laboratuar Okululları oluşturmuştur. Ayrıca örneklem alınmayıp evren üzerinde çalışılmıştır. Araştırmada bilgi toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayara kaydedildikten sonra SPSS programı ile istatistik analizler * yapılmıştırşAnaliz sonuçlarına göre tablolar oluşturulmuş ve 1 ' ' ~ yorumlamıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenlerin performans kriterlerinden haberdar olduğu görülmüştür. Performans değerlendirme sürecine katılan veli ve öğrencilerin, performans değerlendirmenin öneminin farkında olmadıkları, perfoımans değerlendirme sisteminin teftiş tekniğine göre, öğretmen açısından daha yararlı bulunduğu sonucuna varılmıştır. Öğretmen değerlendirmesinde, öğretmene öz değerlendirme fırsatı verilmesinin, öğretmenin performansını arttırdığı, bireyin performansını etkileyen sistem sorunlarının değerlendirme sürecinde göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. '