Istorijat zaštite prirode na području Nacionalnog parka Sutjeska - Vladimir Stupar; Đorđije Milanović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U radu iznosimo istorijat zaštite prirode na području Nacionalnog parka „Sutjeska“, od samih početaka, koncem XIX vijeka, do danas. Kao jedno od najočuvanijih prirodnih područja u BiH, Nacionalni park je u prošlosti bio predmet brojnih naučnih istraživanja koja su ukazala na potrebu njegovog proširenja na okolne vrijedne i značajne predjele, što je tokom godina dovelo do više različitih prijedloga proširenja. Na ovom mjestu vršimo sistematski pregled i analizu tih prijedloga te na kraju dajemo svoje viđenje potencijalnih granica Parka. Rad treba da posluži kvalitetnijoj zaštiti prirodnih vrijednosti, pokretanju jače inicijative za proširenje granica Nacionalnog parka i ostvarivanje ideje o prekograničnom zaštićenom području Sutjeska-Piva-Durmitor.