Sermayenin Serbest Dolaşımı Faslı Kapsamında Yabancıların Türkiye’de Gayrimenkul Edinimi - Özlem Genç (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Avrupa Birliği’nde sermayenin serbest dolaşımı kapsamında, üye devletler arasında ve üye devletlerle üçüncü ülkeler arasında sermaye hareketleri üzerindeki bütün kısıtlamalar kaldırılmıştır ancak Antlaşma üçüncü ülkelerle ilgili spesifik ve genel istisnaları da öngörmektedir. Sermayenin serbest dolaşımı alanındaki mevzuata uyum sağlamak için, Türkiye’nin yabancıların gayrimenkul edinimi üzerindeki bütün kısıtlamaları kaldırması gerekmektedir. İlerleme raporlarında, yabancıların gayrimenkul edinimine ilişkin yasal mevzuatın sermayenin serbest dolaşımı alanındaki mevzuat ile tam olarak uyumlu olmadığı belirtilmektedir. Müzakere sürecinde, Türkiye’nin, yabancıların gayrimenkul ediniminde Avrupa Birliği müktesebatına uygun kademeli bir serbestleştirmeye yönelik bir eylem planı kabul etmesi ve kademeli serbestleştirmenin uygulanması konusunda ilerleme sağlaması beklenmektedir