Menstrüal Hijyende Sürdürülebilir Alternatif Ürünler - Safiye Ağapınar Şahin; Hava Özkan; Kübra Türkben (Artuklu Health)
Giriş: Menstrüel hijyen ürün tercihleri; kişisel seçim, kültürel kabul edilebilirlik, ekonomik durum ve yerel pazarda bulunabilirliğe göre değişebilmektedir. Uygun fiyatlı menstrüel hijyen ürünlerine erişim ve bunların kullanımı, menstrüel hijyeni yönetmek için önemlidir. Menstrüel hijyen yönetiminde; çevre dostu ürünlerle sağlıklı menstrüel hijyen uygulamalarını gözlemlemek, sürdürülebilir ve daha yeşil alternatiflerin değerlendirilmesi önemlidir. Bu derlemenin amacı; menstrüel hijyende sürdürülebilir alternatif ürünlere dikkat çekmektir.Yöntem: Derleme niteliğindeki bu çalışma “menstrüel hijyen”, “menstrüasyon”, “sürdürülebilir ürünler” ve bağlantılı kelimeler açısından elektronik veri tabanlarında (Google Scholar, PubMed, Science Direct, Web of Science, Cochrane ve Mendeley) taranmıştır.Bulgular: Menstrüel hijyen yönetiminde; yıkanabilir bez pedler, regl külodu, yeniden kullanılabilir tamponlar, menstrüel kap, menstrüel disk, bambu lifli pedler, muz lifli pedler, menstrüel sünger, su sümbülü pedler, hijyenik pedler ve tamponlar kullanılabilmektedir.Sonuç: Mestrüal hijyen yönetiminde; yıkanabilir bez ped, regl külotu, yeniden kullanılabilir tampon, menstrüel kap, menstrüel disk, bambu lifli ped, menstrüel sünger ve su sümbülü pedler sürdürülebilir alternatif ürünler arasında yer almaktadır.