MANİSA İLÇELERİ SANAYİ GÖSTERGELERİNİN TEMATİK HARİTALANMASI - Rasim Akpınar; Rıdvan Keskin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Manisa veçevresindeki iller, sosyoekonomik gelişmişlik açısından üst sıralarda yeralmaktadır. Kalkınma Bakanlığı tarafından 2003 ve 2011 yıllarında birbirindenfarklı değişkenlerle hazırlanan “İllerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik EndeksiSıralaması” çalışmaları incelendiğinde Manisa’nın 25. sıradan 23. sırayayükselmiş olması dikkat çeken bir gelişmedir. İldeki 6 ilçede üretim aşamasınageçmiş 4, toplamda ise 7 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. İldeüretim aşamasına geçmiş organize sanayi bölgesi bulunan ilçeler Manisa Merkez(Yunusemre), Akhisar, Salihli ve Turgutlu’dur. İlde imalat sektöründe üretiminüçte birinden fazlası elektrikli teçhizat ve gıda sektörlerinden eldeedilmektedir. İlde yoğunlaşmanın yüksek olduğu sektörlerden elektrikli teçhizatimalatı %19’luk pay ile imalat sanayi üretim değerine en çok katkı sağlayansektör konumundadır. Bu çalışmanın amacı sektörel çeşitliliğiyle birlikte Manisasanayisinin mekânsal dağılımını haritalandırılmış bir biçimde ortaya koymaktır.Bu çalışma; Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sanayi sicil kanununa göre sanayiişletmelerinin vermek zorunluluğu olan sanayi sicil belgelerinden istifadeetmiştir. Bu veri tabanına göre; 2012-2016 dönemi için Manisa’da ilçelerbazında sanayi işletmelerinin sektörleri, faaliyet adları, ciroları,çalıştırdıkları mühendis sayısı, üretim değerleri yer almaktadır. Bu çalışmada;Manisa sanayisinin mekânsal yoğunlaşmaları mekânsal analiz yöntemi kullanılmaksuretiyle haritalandırılarak Manisa sanayisinin sektörel farklılaşmaları da ortayakonulmuş olacaktır.