La reforma electoral a Catalunya: fracassos i expectatives - Josep M. Vallès Casadevall (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
Catalunya no té llei electoral pròpia, però té un sistema electoral ben consolidat després de més de 40 anys de vigència en catorze eleccions al Parlament (1980-2024). La qüestió a plantejar-se és, per tant, si és possible reformar aquest sistema electoral. La política comparada, però, ensenya que les propostes de canviar els elements centrals d’un sistema electoral xoquen amb barreres politicoinstitucionals molts difícils de superar. L’article exposa que el cas català confirma aquest fet, descrivint una llarga sèrie d’intents de canvi fracassats i els obstacles que els han fet avortar. Avui, la reforma segueix essent encara molt difícil, malgrat la presència d’alguns indicis més favorables.