Cała edukacja w sieci - Krzysztof Gurba (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
W artykule analizowany jest potencjał współczesnego uczenia się w sieci i rozbudowujące się możliwości korzystania z zasobów internetowych do samodzielnego lub wspólnotowego kształcenia się online. Okres intensywnego wykorzystywania sieci do nauczania zdalnego w okresie pandemii Covid -19 wpłynął na postawy wobec uczenia się taką metodą, ujawnił też zalety i wady takich rozwiązań. Jednak trendy rozwoju edukacji w sieci są uniwersalne, a nie jedynie okolicznościowe. Z upływem czasu, wraz z przezwyciężaniem przeszkód technologicznych i organizacyjnych w upowszechnianiu edukacji przez Internet, zwiększa się wymóg wysokiej jakości treści edukacyjnych, systemów kontroli tej jakości i elastyczności w doborze indywidualnych ścieżek uczenia się. Kluczowe stają się kwestie uwarunkowań ludzkich, zindywidualizowanych i specyficznych w konkretnym środowisku edukacji online. Zrelacjonowane w artykule prowadzone przez nas badania potwierdzają wagę czynnika ludzkiego w implementacji skutecznej edukacji w sieci. Jednocześnie wskazują na istnienie zapewne nieusuwalnych ograniczeń w możliwości zastąpienia wielu elementów uczenia się tradycyjnego przez ich odpowiedniki internetowe.