SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMAYA YÖNELİK TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Sunay Fırat; Serap Torun; M.aykut Erk; Osman Bilgin (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Amaç: Bu çalışmanın amacı ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin, kariyer planlamaya yönelik durumlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı nitelikte olan araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinin Sağlık Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 1.674 ebelik ve hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Örneklemini ise çalışmaya katılmaya onay veren 888 öğrenci oluşturmuştur. Veriler kişisel bilgi formu ve Kariyer Geleceği Ölçeği ile sınıf ortamında, veri formu öğrencilere dağıtılarak toplanmıştır. Ölçek 25 madde ve üç alt boyuttan oluşmaktadır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %74.1’i kadın, %81’i hemşirelik bölümü öğrencisidir. Öğrencilerin %34’ü mesleki idealinin ebe/hemşire olmak olduğunu, %53.4’ü mesleği isteyerek seçtiğini ve %73.6’sı genel not ortalamasının 2.01-3.00 arasında olduğunu belirtmiştir. Ölçeğin bu çalışmadaki Cronbach alfa değeri 0,87 olarak bulunmuştur. Kariyer uyumluluğu alt boyutu puan ortalaması 40.52±7.04, kariyer iyimserliği alt boyutu puan ortalaması 38.74±7.31 ve iş piyasalarına ilişkin algılanan bilgi alt boyutu puan ortalaması 9.30±2.38 olarak bulunmuştur.Sonuç ve Öneriler: Sonuç olarak ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin kariyer uyumluluğu ve kariyer iyimserliği yüksek bulunmuştur. Hasta bakımında etkin rol alacak olan ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin daha etkin kariyer gelişimi ve planlamalarının sağlanması için, eğitim kurumu tarafından gerekli planlamalar yapılmalıdır.