Narzędzia wspomagania zrównoważonego rozwoju energetycznego w gminie Prusice - Alicja Graczyk (Barometr Regionalny)
Celem niniejszego artykułu jest identyfikacja nadrzędnych i strategicznych celów zrównoważonego rozwoju energetycznego w gminie Prusice oraz analiza i propozycja zastosowania narzędzi wspomagających ten rozwój w badanej gminie. We wstępie zdefiniowano pojęcie zrównoważonego rozwoju energetycznego. Część pierwsza i druga obejmuje charakterystykę obszaru badawczego, czyli gminy Prusice. W części trzeciej zaprezentowano cele i zasady zrównoważonego rozwoju energetycznego. Czwarta część stanowi propozycję i analizę zastosowania narzędzi wspomagających zrównoważoną gospodarkę energetyczną w gminie.