Om värdet av kritisk forskning och oförutsägbar forskningsnytta inom utbildningsvetenskapen - Hanna Sjögren (Nordisk tidsskrift for pedagogikk og kritikk)
Samtida svensk finansiering av utbildningsforskning tenderar att i allt högre utsträckning främja tillämpad och praktiknära forskning, där forskningsfrågor initieras genom samarbeten mellan praktiker och forskare. Även om det finns ett värde i sådan forskning, hävdar författaren till denna essä att tillämpad forskning framför allt kan bidra med kunskap som inte utmanar den nuvarande ordningen. Författaren hävdar vidare att kritisk forskning däremot har potential att bidra till oförutsägbara resultat och värden som inte kan definieras eller fastställas innan forskningen genomförts. På så sätt har kritisk forskning potential att bidra med nytta som går utöver det som på förhand tas för givet, vilket kan öppna för kunskap om underliggande, överraskande och undantryckta aspekter av olika sociala praktiker. Syftet med denna text är att argumentera för den kritiska utbildningsforskningens existensberättigande och nytta genom att introducera och förespråka begreppet oförutsägbar forskningsnytta, som ställs i kontrast till begreppet förutbestämd forskningsnytta.