Vesna Parun u kontekstu socrealizma: analiza jednog »slučaja« - Martina Kokolari (Studia Lexicographica)
U radu se nastoji osvijetliti književno djelovanje Vesne Parun u razdoblju socijalističkog realizma te se pritom naglasak stavlja na recepciju njezine pjesničke produkcije u tadašnjem javnom kritičkom diskursu, koji je funkcionirao kao tumač i promicatelj partijske politike. Demonstrira se pritom posredno kako je Parun bila onemogućena u svojoj umjetničkoj subjektivaciji u političkom režimu koji je, nametanjem vlastitoga kulturnog obrasca, zahtijevao identifikaciju s logosom poretka. Time je socrealizam, nesposoban i nevoljan priznati drugoga i drugačijega, odao da je u svojoj biti zapravo protivan izvornoj ideji ljevice, a na površinu je izbilo i pitanje autonomije i slobode umjetnosti odnosno njezina identificiranja i usklađivanja s poželjnim vrijednostima.