Wieloaspektowa ocena doświadczeń osób podejmujących rekreacyjną aktywność fizyczną w rzeczywistości realnej oraz immersyjnej i nieimmersyjnej rzeczywistości wirtualnej - Bartosz Szczechowicz; Jakub Ryśnik; Jacek Polechoński; Rajmund Tomik (Studia Periegetica)
Celem badań było porównanie doświadczeń osób podejmujących rekreacyjną aktywność fizyczną (PA) w formie jazdy na rowerze w warunkach naturalnych oraz jazdy na rowerze stacjonarnym (cykloergometrze) w warunkach pozbawionych jakichkolwiek wizualizacji oraz w rzeczywistości wirtualnej nieimmersyjnej (nIVR) i immersyjnej (IVR). Przebadano 40 studentów. Do wieloaspektowej oceny doświadczeń wykorzystano autorski kwestionariusz badawczy. Na podstawie przeprowadzonej analizy wariancji Friedmana można stwierdzić, że warunki uprawiania kolarstwa istotnie wpływają na charakter doświadczeń w układach: wewnętrzne – zewnętrzne (χ^2=61,42(40;3); p<0,001), fizyczne – emocjonalne (χ^2=11,90(40;3); p<0,05), utylitarne – hedonistyczne (χ^2=29,38(40;3); p<0,001), postawa pasywna – postawa aktywna (χ^2=48,28(40;3); p<0,001), zanurzenie – absorpcja (χ^2=11,71(40;3); p<0,05), nieprzyjemne – przyjemne (χ^2=77,14(40;3); p<0,001), usypiające – pobudzające (χ^2=47,70(40;3); p<0,001). Warunki w jakich podejmowana jest jazda na rowerze istotnie wpływają na ogólny profil doświadczeń osób realizujących badaną PA. Doświadczenia te okazują się jednak podobne do siebie w dwóch przypadkach: (1) jazdy w warunkach naturalnych i jazdy w IVR oraz (2) jazdy na cykloergometrze bez jakiejkolwiek wizualizacji i jazdy w nIVR.