Sivil Mimarlık Örneklerinin Yapı Kabuklarında Isısal Sorunların Analizi ve Günümüz Teknolojisi ile Çözüm Önerileri: Bursa İli Reyhan ve Hisar Bölgeleri - Filiz Şenkal Sezer; M. Fatih Aydın (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışmanın amacı niteliklerinden dolayı tescil edilmiş sivil mimarlık örneklerinin yapı kabuklarında ısısal sorunların analiz edilmesi ve günümüz teknolojisi ile çözüm önerileri sunulmasıdır. Bu doğrultuda alan çalışması için seçilen bölge Bursa İli Reyhan ve Hisar Bölgeleri olmuş ve 4 farklı yapı incelenmiştir. İlk aşamada duvarların ısı geçirgenlik katsayısı değerleri hesaplanmış ve yapıların mevcut yalıtım performansları değerlendirilmiştir. Sonrasında ise yeni önerilen yapı malzemeleriyle ısıl performansın optimum düzeye gelmesi sağlanmıştır. Sözü edilen bu hesaplamalarda yalıtım malzemesinin çeşidi ve kalınlığı seçilerek uygulama detayları oluşturulmuştur. Bu detaylar uygulanırken, yapının tescilli bir yapı olduğu ve mevcut mimari özelliklerde tahribata yol açmaksızın uygulama yapılması en temel ilkelerden bir olarak gözetilmiştir.