HAŞMET DÎVÂNI’NDA HİKEMÎ TARZIN İZLERİ / TRACES OF PHİLOSOPHİC STYLE IN HASHMET’S DİVAN - Mehmet KIRBIYIK (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Asıl adı Mehmed olan Haşmet (öl. 1182/1768), XVIII. yüzyıl şairlerindendir. Mahallileşme Akımı ve Sebk-i Hindî’nin temsilcisi konumundadır. Hikemî tarzın en önemli ismi Nâbî’nin takipçisi kabul edilmektedir. Bu çalışmada, Haşmet’in şiirlerindeki düşünceye dayalı unsurlar, veciz ifadeler, ahlakî muhtevalı sözler, dünya görüşü ve diğer hikemî hususlar üzerinde durulacaktır.