SAĞLIK KURUMLARINDA HİZMET KALİTE ALGISI ÜZERİNE META ANALİZ ÇALIŞMASI - Enis Baha Biçer (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Sağlık kurumları, en temel hizmetolan, sağlık hizmetini sağlamaları nedeniyle hizmet işletmeleri arasında önemlibir yere sahiptirler. Bu hizmeti etkin ve verimli verebilmenin temel şartı isekalitedir. Sağlık kurumlarında hizmet kalite algısının beklentilere kıyaslaoranı ile sağlık kurumlarında hizmet kalite algısının düzeyini,daha önceyapılmış olan bireysel çalışmaların bulgularını bir araya getirerek, göstermekamacıyla yapılan bu meta-analiz çalışmasında, 2000 ile 2018 yılları arasındayapılmış 175 araştırma incelenmiştir. Araştırmalar arasından, belirlenenkriterlere uygun 17 adet araştırma çalışmaya dahil edilmiş ve meta analizyöntemiyle birleştirilmiştir. Meta analize dâhil edilen çalışma yapısının homojenolduğu görülmüştür. Bundan dolayı, çalışmanın genel etki büyüklüğü sabitetkiler modeli kullanılarak hesaplanmıştır. Genel SERVQUAL skorlarınınortalamasından elde edilen bulgular neticesinde, sağlık kurumlarında algılananhizmet kalitesinin beklenen hizmet kalitesinden daha düşük olduğu (-0,290) vegenel kalite algısı ortalamasının 3,73 olduğu tespit edilmiştir. Bu değer 5’eyaklaştıkça kalite algısının yükseldiğini göstermektedir.