Bazı Yabancı Ot Mücadele Yöntemlerinin Akdeniz Bölgesi Meralarında Ot Verimi, Botanik Kompozisyon ve Ot Kalitesi Üzerine Etkisi - Mustafa Avcı; Rüştü Hatipoğlu; Selahattin Çınar (Journal of Agricultural Sciences)
Araştırma, Çukurova Bölgesi’ndeki makiliklerin tahribi sonucu ortaya çıkan kıraç meralarda yabancı otlarla etkili mücadele yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla 2006-2009 yılları arasında Mersin ili Toroslar ilçesi Resul köyü doğal merasında yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede biçme, gübreleme, 2.4-D, Picloram+2.4-D, Paraquat ve Glyphosate uygulamaları incelenmiştir. Araştırma sonuçları, gübreleme uygulamasının meranın kuru madde ve sindirilebilir kuru madde verimlerini artırdığını göstermiştir. Tüm uygulama parsellerinde kuru madde verimi, kontrol parsellerindekine göre daha yüksek olmuştur. Picloram+2.4- D+gübreleme uygulaması buğdaygillerin botanik kompozisyondaki oranını artırırken baklagillerin oranını azaltmıştır. Paraquat+gübreleme uygulaması botanik kompozisyonda diğer familya bitkilerinin oranını artırmıştır. Picloram+2.4- D+gübreleme uygulaması otun NDF oranını artırmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak, Çukurova bölgesindeki makilerin tahribi sonucu ortaya çıkmış meralarda çoğunluğu geniş yapraklı bitkilerden oluşan yabancı otların Picloram+2,4-D uygulamasıyla etkin bir şekilde kontrol edilebileceği, bu tip meralarda yabancı ot kontrolü ile birlikte yapılacak gübre uygulamasının meranı ot verimi ve kalitesinde artışa neden olacağı sonucuna varılmıştır.