МИТНЕ ОФОРМЛЕННЯ ЗАСОБІВ РОЗМІНУВАННЯ ТА ТОВАРІВ ПОДВІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ: ВИКЛИКИ ДЛЯ УКРАЇНИ ТА ПОДОЛАННЯ ПРОБЛЕМ - Маргарита Лісніченко; Дмитро Плинокос; Олена Галан (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто проблематику митного оформлення засобів розмінування, які класифікуються як товари подвійного призначення (ТПП). Наголошується на їх ключовій ролі у забезпеченні безпеки та економічного відновлення України. Аналізуються виклики митного оформлення: складність ідентифікації товарів, тривалість ліцензування, великий обсяг документації та корупційні ризики. Особливу увагу приділено законодавчим вимогам до митного оформлення, таким як наявність дозвільних документів, застосування механізму «єдиного вікна» та адаптація процедур у воєнний період. Також розглянуто обов’язкову сертифікацію засобів розмінування та впровадження стандарту ДСТУ 8820:2023. Пропонуються заходи для оптимізації: ризик-орієнтований підхід, підвищення кваліфікації митників, навчання з міжнародними експертами, удосконалення ІТ-інфраструктури.