Samoocena a subiektywnie postrzegana atrakcyjność. Badanie przekrojowe w grupie osób o różnym statusie związku - Wojciech Styk; Katarzyna Sidor (Facta Simonidis)
Artykuł analizuje zależność między samooceną a postrzeganą atrakcyjnością w kontekście relacji interpersonalnych. Relacje społeczne wzmacniają poczucie wartości poprzez pozytywne sprzężenie zwrotne. Badanie przeprowadzono metodą ankietową, używając kwestionariusza własnego i skali SES Rosenberga. Udział wzięły 101 osób w wieku 19-60 lat. Wyniki wykazały, że osoby w związkach częściej postrzegają siebie jako atrakcyjne niż osoby samotne, szczególnie w relacjach nieformalnych. Samoocena wzrastała wraz z wiekiem, ale poczucie atrakcyjności malało z wiekiem i długością związku. Mieszkańcy miast deklarowali wyższą atrakcyjność niż osoby z mniejszych miejscowości. Wnioski potwierdzają istotną rolę relacji w budowaniu samooceny i atrakcyjności, wskazując na ich wpływ na dobrostan psychiczny.