Enej Silvij Piccolomini in Celjski grofje - Janez Mlinar (Keria: Studia Latina et Graeca)
Na osnovi historiografskih tekstov in pisem je analiziran odnos Eneja Silvija Piccolominija do rodbine Celjskih grofov. Avtor ugotavlja, da se Piccolominijevi pogledi na rodbino drastično spremenijo po ustanovitvi Mailberške zveze avstrijskega plemstva leta 1452, ki je zahtevala skrbništvo nad mladoletnim Ladislavom Posmrtnim. Avtor vidi razloge za tako spremembo predvsem v postopanju Ulrika Celjskega, ki se je kljub drugačnim obljubam pridružil zvezi in s tem izneveril zaupanje vladarja. Piccolominijevi opisi sicer nimajo večje kronološke in interpretativne vrednosti za zgodovino Celjskih grofov, so pa dokončno utrdili njihovo negativno podobo v humanistični in zgodnjenovoveški historiografiji.