Напрями удосконалення автоматизованих систем управління для артилерії Сухопутних військ Збройних Сил України - Демидко Л.С.; Трофименко П.Є.; Сорокоумов Г.В.; Луговський І.С. (Системи озброєння і військова техніка)
Розглядаються загальні напрями, які доцільно врахувати під час удосконалення автоматизованих систем управління артилерії Сухопутних військ ЗС України. Сучасний рівень розвитку обчислювальної техніки, засобів зв’язку і передачі даних, інформаційних технологій відкриває широкі можливості щодо автоматизації процесів управління. Існуючі математичні методи дозволяють формалізувати основні задачі управління. Все це створює передумови для успішної розробки і втілення КАУ артилерійськими частинами та підрозділами. Нові форми та способи застосування військ, прийняття нових військово-стратегічних концепцій наприкінці ХХ – початку ХХІ сторіччя значно посилили увагу військово-політичного керівництва провідних у воєнному відношенні країн членів НАТО до питань управління Збройними Силами на усіх рівнях і особливо у ланці рота (батарея) – батальйон (дивізіон).У статті проведено аналіз закордонних зразків автоматизованих систем управління (АСУ) для артилерійських підрозділів та еволюція їх розвитку. З урахуванням досвіду та досягнень армій передових країн світу у піднятому питанні, намічені напрями удосконалення вітчизняних АСУ артилерії на сучасному етапі. Результати досліджень показали, що головною метою удосконалення вітчизняних АСУ є поєднання апаратних і програмних засобів картографічного забезпечення типу ГІС повної автоматизації усіх розрахунків, а також передачі команд та цілевказань через цифрові канали зв’язку (короткохвильові та цифрові радіостанції, що відповідають стандартам захищеного зв’язку армій НАТО).